Stayin Alive – Bee Gees – Variációk egy témára

March 19, 2014
in Category: 80s-70s-60s, Club, Dra'man, Electronica, Hiphop, Lobsterdust, Pop, Rock, Wax Audio
2114 0
Stayin Alive – Bee Gees – Variációk egy témára

Van egy olyan sejtésem, hogy a Bee Gees Stayin Alive című száma az emberek 90%-ánál közös pont. Mindenki ismeri, mindenki hallotta már tévében, rádióban, buliban. Nyilván van aki nem szereti, de az biztos, hogy valami élményt mindenki tud hozzá kötni. Kétségtelen, hogy a csapat maradandót alkotott. A Beatles-en kívül ők voltak az egyetlen zenekar, akiknek egy időben 5 számuk is szerepelt az USA Top10-ben, kaptak csomó Grammy díjat, még több jelölést, megkomponáltak több, mint 1000 dalt, és a listát biztosan lehetne még sorolni, de most nem az a cél. Jelenleg az egyetlen lényeg, hogy 1977-ben elárasztották a világot a Stayin Alive című szerzeményükkel. Nem csak a Bee Gees egyik legsikeresebb dala lett ez, hanem úgy általában véve az egész disco korszaknak. A dalnak ezen kívül van egy rendkívül fontos tulajdonsága, mégpedig az, hogy iszonyatosan jól összekeverhető a legkülönbözőbb zenékkel, így kiváló mashup alapanyag.

1. Nelly & Bee Gees – Stayin Hot

Bemelegítésként kezdjük egy igazán dögös verzióval. Nincs benne semmi komplex, semmi túlbonyolítás. Az alap a Stayin Alive, az acapella pedig Nelly-től a Hot in here. Tényleg egyszerű, valamiért mégis eszméletlen jól működik zene. Szokás mondani, hogy a kevesebb néha több, és itt ez a közhely abszolút megállja a helyét. Lobsterdust ennél a zenénél is kiváló munkát végzett.

2. Bossa 70 & Bee Gees – Alive Bossa

Ugyan az instrumentál nem túl ismert ebben a mashupban, mégis úgy gondolom hogy az ötlet, a kivitelezés és a stílusok közötti összhang miatt meg kell említeni ezt a Stayin Alive verziót is. A mashupot DRA’man készítette, aki párszor szerepelt már az oldalon, és bizony ezzel az alkotásával sem utáltatta meg magát velem. A zenei alap egy perui zenekartól van, és nagyon ügyesen bújtatja a Bee Gees klasszikus disco slágerét a latin funk atmoszféra egyedi köntösébe.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

3. Will Smith & Bee Gees – Switchin’ Alive

Cheekyboy mashupja régóta boldogítja már a füleket, hiszen még az MTV Mashups első válogatásán is szerepelt. Márpedig az nemcsak hogy akkor volt, amikor az MTV még játszott zenét, hanem egy olyan időszakban, amikor még jó zenék is megfordultak a rotációban. Szintén nem egy túlkomplikált darab, de tökéletesen teszi a dolgát, jó párszor bizonyított bulikban is.

4. Bee Gees & Green Day – Boulevard of Broken Bees

A lista egyik legkreatívabb darabja következik. Elkövetője – CjR – nagyon eltalálta ezt a mixet. Kiváló példa a zene a cross-genre mashupokra, nagyon jól mutatja, hogy hogyan tud két totálisan különböző hangulatú, korú, és stílusú zene együtt valami teljesen újat nyújtani. A Bee Gees disco klasszikusának acapellája a Green Day rock balladájára került rá, és ijesztő, hogy mennyire működik együtt a két szám.

5. Pharell & The Bee Gees – Stayin Happy

Discosid picit modernebb irányból közelített a téma felé, és eleve a Stayin Alive egy remixét használta a mashuphoz. Ennek köszönhetően a mashup abszolút megállja a helyét bármelyik buliban, főleg ha hozzávesszük, hogy Pharell legutóbbi slágere, a Happy is belekerült a mixbe acapellaként. Egyszerre vidám, egyszerre funky, egyszerre electro, egyszerre beindul az ember lába ha elkezdi hallgatni.

+1 Bee Gees & Pink Floyd – Stayin Alive In The Wall

Ugyan szerepel már a zene az oldalon, de szentségtörés lett volna nem megemlíteni a listában minden idők egyik legjobb mashupját. Így hát utolsóként álljon itt Wax Audio műve a Bee Gees alapjával és a Pink Floyd énekével. Katt a képre a zenéért.

stayin alive in the wall

Bízom benne, hogy ti is legalább annyira élveztétek a zenék végighallgatását, mint én az összegyűjtésüket.

You can tell by the way I use my walk, I’m a woman’s man, no time to talk.


  • Kommentek