Mashup+volnaA mashup egy olyan zenei szerzemény, ami két vagy több zeneszám összeolvasztásából keletkezik. Ez jellemzően úgy történik, hogy az egyik zeneszám hangszeres alapjára ráillesztik a másik zeneszám acapelláját. Léteznek olyan mashup-ok is, amik akár 20-30 dal mérnökien pontos összevágása eredményeképpen jönnek létre. Több néven is ismert, hivatkoznak a stílusra mesh, mash up, mash-up, blend és bastard pop neveken is. A hangsávok ilyen jellegű felhasználása jogellenes. Míg a nagyobb kiadók általában küzdenek a nyilvánosságra hozott mashup-ok ellen, az előadók rendszerint szívesen fogadják az ilyen alkotásokat.
Néhány a legnépszerűbbek közül:

A mashup alműfajai

A vs. B
A 2000-es évek elején a mashup eredeti felállása annyi volt, hogy egy meglévő szám acapelláját ráillesztették egy másik – teljesen különböző – szám zenei alapjára, így hozva létre egy „harmadik zenét”. Persze nem minden mashup ennyire egyszerű, egyértelmű, mint az A vs B. Vannak esetek, mikor a Djk 3-4-5-6 vagy akár 20-30 zene részeiből készítenek egy számot. Kettőnél több zene összeillesztése ijesztő feladatnak tűnhet, és rendkívüli felkészültséget, szakértelmet igényel. 2007-2012 között Dj Earworm minden évben elkészített egy mashup-ot, ami az aktuális év Billboard top 25 zenéjéből tartalmazott részleteket.
Version vs. Version
Egy szám két különböző verziójának az összeillesztését jelenti, ezáltal létrehozva egy duett, vagy alternatív verziót. Egy zene két teljesen különböző verziójának összemixeléséből jön létre, mint például az eredeti, és egy cover verzió. Néhány népszerű Version vs. Version mix például a dal különböző nyelvi előadásainak összekeverése.
Abstract MashUp-ok
Ezek zenei kollázsok, melyek az avant-garde zene, és a Musique Concrète irányába mutatnak. Jellemzően nem tánctére szánt zenék, bármilyen stílusú zene, hang, vagy hangforrás szimultán és gyakran manipulált lejátszását, megszólaltatását jelenti. A káosz, a disszonancia és a harmónia egyaránt lehetséges kimenetele az előadásnak.
Glitch pop
A glitch pop a mashup egyik alműfaja, ami a digitális jelfeldolgozás hangmérnöki részét ötvözi a pop zene látszólag ismerős kontúrjaival. A Glitch egy a 90-es évek közepén megjelenő elektronikus zenei irányzat, ami a hangfelvételekénel előforduló digitális hibákkal operál (cd ugrás, torzulás, szándékos hangminőség rontás), ezekből a hangokból hoz létre zenéket.
Remix
Technikailag minden mashup remix. Viszont amíg a legtöbb mashup csak és kizárólag szerzett anyagból építkezik, addig akadnak olyan bootleggerek akik régi acapellákat dolgoznak egybe teljesen új kompozíciókkal. Szóval minden mashup remix, de nem minden remix mashup. A remixek kombinálhatnak két különböző zenét, de hozzáadnak valami újat is az eredeti alkotásokhoz.
Cut-ups
Bár van némi átfedés a Cut Up és a Mash Up jelentése között, az előbbi inkább arra utal, mikor egy szöveg szavait rendezik újra főként humorforrásként, így hozva létre a meglévő szavakból egy teljesen más tartalmú és értelmű mondanivalót.
Video Art
A zenéhez közeli vizuális művészek (installáció készítők, VJ-k, performansz előadók) az utóbbi időben gyakran használják a mashup koncepcióját a munkáikban.

Népszerű külföldi mashup oldalak:

Mashstix
Mashuptown
Bootiemashup
The mashup radio

Kommentek